ממקור ישראל

חזרה לדף הראשי של מס"ע

 

מסד הנתונים

 

מקור ישראל – האתר הישן

כניסה למסד הנתונים

 

תוכן העניינים

מקורות הסיפורים

חיפוש בבסיס הנתונים

 

חיפוש לפי מלות מפתח

חיפוש לפי שם הסיפור


לסיפור הבא

לסיפור הקודם

סיפור מספר 759


שם הסיפור

נחלת בני החמס

טקסט

אמרו, כי היה סוחר בעל ממון רב ועושר גדול אשר לא ייספר, / וילך בסחורתו מגוי אל גוי ומממלכה אל עם אחר, / עד שבא בעיר אחת בתוך הבאים. / וישמעו עליו שני אנשים חברים רמאים / ויאמרו איש אל רעהו: לכה נא ונתחברה עמו באהלו / הבה נתחכמה לו / אולי נוכל לרמותו ולגנוב את לבבו / ונקח כספו וזהבו. / ויקחו בידם כלי-כסף וכלי-זהב, נופך, ספיר ויהלום / וילכו עד אוהל הסוחר ויקראו לו לשלום; / ויתחברו עמו וישימו הכסף בידו ובחיקו / ויאכלו יחדיו וישתו ויצא איש לדרכו ולעסקו.

ויאמר הרמאי האחד בלבו: / למה אניח אני וחברי חלק בבית הזה ובכל אשר בו? / טוב לי לטמון לשניהם פחד ופחת ופח / גם את הכל אקח. / וימהר לעשות מטעמים, כאשר אהב חברו, מילא אותם מר-דרור ובשמים / וישם בהם סמים. / וישא את האוכל בשמחה ובששון / כי אמר: יבוא חברי ויאכל ויקרהו אסון! / וכאשר חשב הוא ברוע מעלליו / כן חשב חברו עליו / ויעש ככל אשר עשה, / כי ללכת בדרכי מרמותיו ניסה. / לא נפל דבר אחד מכל דברו / והכין כמטעמים אשר הכין חברו. / ויבוא האוהלה וימצא זבח חברו ותבשילו / על המקום אשר הכין לו. / ויטעם ממנו מעט וילך לדרכו בנפש אומללה / וימת בכוח האכילה. / וישב החבר הראשון / וימצא תבשיל חברו מזומן ונכון / וישם לפניו לאכול, הרחיב פיהו / ולא ידע, כי בנפשו הוא. / אחרי כן יצא לבקש חברו והסוחר / להאכילם ולהמיתם מהר; / ובהגיעו אל המקום אשר מת חברו וימת גם הוא שם חדל ונבזה / וכמות זה כן מות זה.

והסוחר מרוב מוסרו ואמונתו / באהבתו וחמלתו / המתין אותם לאכול / עד אשר להתאפק עוד לא יכול / ויצא לבקשם וימצאם מתים / באחד המקומות או באחד הפחתים. / ובראותו עניינם הכה אותו לבבו / ויבוקש הדבר ויימצא, כי ביקשו לשלוח יד בו; / וישב חמסם על ראשם / ויינצל הסוחר ויישאר לו כל קנינם ורכושם.

זאת נחלת בעלי החמס והעוולה עד עולם / וזה חלקם מכל עמלם.

מקורות

(ו, לט-מ). בן המלך והנזיר, סי' כז, 78-77. ב"י ד, 43-41, 276.

מלות מפתח

רמאי, שכר ועונש

לסיפור הבא

לסיפור הקודם