לדף המבוא

לאתר מס"ע

 

מסד הנתונים

 

מקור ישראל – האתר הישן

כניסה למסד הנתונים

 

תוכן העניינים

מקורות הסיפורים

חיפוש בבסיס הנתונים

 

חיפוש לפי מלות מפתח

חיפוש לפי שם הסיפור

           

 

           

 

סיפורים לאומיים – מימי התנ"ך

 

‏‏‏ה. חטאו של אדם

סיפור ראשון

‏אמרו מלאכי השרת לפני הקדוש ברוך הוא: "רבון כל העולמים! מה אדם ותדעהו?"

אמר להם: "מה שאתם מקלסים אותי בעליונים, הוא מייחד אותי בתחתונים."

‏כיון שראו מלאכי השרת אמרו: "אם אין אנו באים בעצה על אדם שיחטא לפני בוראו, אין אנו יכולין בו." והיה סמאל השר הגדול שבשמים וחיות ושרפים משש כנפיים וסמאל משתים עשרה כנפיים; לקח את הכת שלו וירד וירא כל הבריות שברא הקדוש ברוך הוא ולא מצא חכם להרע כנחש – ערום מכל חית השדה והיה דמותו כמין גמל. ועלה ורכב עליו. והיתה התורה צווחת ואומרת: "סמאל! עכשיו נברא העולם ועת למרוד במקום? 'כעת במרום תמריא?' ריבון העולמים, 'תשחק לסוס ולרוכבו'!"

‏דן דין נחש בינו לבין עצמו ואמר: "אם אני אומר לאדם, יודע אני שאינו שומע לי; שהאיש קשה לעולם להוציאו מדעתו. אלא אני אומר לאשה שדעתה קלה עליה, שאני יודע שהיא שומעת לי; שהנשים נשמעות לכל הבריות."

הלך הנחש ואמר לאשה: "אמת שאף אתם מצווים על פירות האילן הזה?"

אמרה לו: "הן, שנאמר 'ומפרי העץ אשר בתוך הגן לא תאכלו ממנו'."

‏מתוך דבריה מצא פתח להיכנס בו. אמר לה: "אין ציווי זה אלא עין רעה: שבשעה שאתם אוכלין ממנו תהיו כאלוהים. מה הוא עושה: בורא עולמות ומחריב עולמות, כך אתם יכולין לברוא עולמות ולהחריב עולמות. מה הוא ממית ומחיה – אף אתם יכולין להמית ולהחיות."

‏הלך הנחש ונגע באילן. צווח ואמר: "רשע, אל תגע בי!"

הלך הנחש ואמר לאשה: "הריני נגעתי באילן ולא מַתִּי: אף את געי בו ולא תמותי."

הלכה האשה ונגעה באילן – וראתה מלאך המוות שבא כנגדה. אמרה: "אולי עכשיו אני מתה והקדוש ברוך הוא עושה לו אשה אחרת ונותנה לאדם. אלא הריני גורמת לו שיאכל עמי; אם נמות, שנינו נמות ואם נחיה, שנינו נחיה!"

ולקחה ואכלה מפירות האילן ונתנה מפירותיו גם לבעלה שיאכל עמה.

‏כיון שאכל אדם מפירות האילן ראה את עצמו ערום ונתפקחו עיניו וקהו שיניו. אמר לה: "מה הוא זה שהאכלתיני שנתפקחו עיני וקהו שיני? על דעתי כשם שקהו שיני, כך יקהו שיני כל הדורות."

‏מה היה לבושו של אדם הראשון? עור של ציפורן וענן כבוד מכוסה עליו. כיון שאכל מפירות האילן נפשט עור ציפורן מעליו וראה עצמו ערום ונסתלק ענן הכבוד מעליו.

‏ישב לו בדין אמת שופט צדק ואמת. קרא לאדם ואמר לו: "‏למה ברחת מפני?"

אמר לפניו: "שמעך שמעתי ורעדו עצמותי; 'את קולך שמעתי בגן ואירא כי עירום אנוכי ואיחבא': ואיחבא מפעלי ואירא ממעשי."

ויאמר: "מי הגיד לך כי עירום אתה? המן העץ אשר ציויתך לבלתי אכול ממנו אכלת?"

אמר אדם לפני הקדוש ברוך הוא: "ריבון כל העולמים! ‏כשהייתי לבדי שמא חטאתי לך? אלא האשה שהבאת אצלי היא הדיחה אותי מדבריך."

אמר הקדוש ברוך הוא לחוה: "לא דייך שחטאת אלא שהחטאת את האדם?"

 ‏אמרה לפניו: "ריבונו של עולם! ‏הנחש הסיח את דעתי לחטוא לפניך."

‏והביא שלשתן וגזר עליהם גזר דין מתשע קללות ומוות. ‏והפיל את סמאל ואת הכת שלו ממקום קדושתן מן השמים.

 

סיפור שני (בדרך א"ת ב"ש)

‏אל"ף תי"ו. אל"ף זה אדם הראשון. תי"ו שהוא תחילת ברייתו של עולם, שכל העלום נברא במאמר של הקדוש ברוך הוא; אדם הראשון נברא בכפו של מקום. – בתחילה נברא האדם מן הארץ ועד הרקיע. וכיון שראו אותו מלאכי השרת, נזדעזעו ונרתעו מלפניו. באותה שעה עמדו כולם לפני הקדוש ברוך הוא ואמרו לפניו: "ריבונו של עולם! שתי רשויות יש בעולם, אחת בשמים ואחת בארץ!" מה עשה הקדוש ברוך הוא? באותה שעה הניח ידו עליו והמעיטו והעמידו לאלף אמה.

‏בי"ת שי"ן. בי"ת אלו בהמה וחיה; ‏שי"ן שקצים ורמשים, שנבראו עם אדם הראשון. ולמה נבראו עמו? מפני שאמר הקדוש ברוך הוא: "אם תזוח דעתו של אדם עליו, אמור לו: אל תזוח דעתך עליך, שהרי בהמה וחיה, שקצים ורמשים הלא הן כמותך שנבראו עמך."

‏גימ"ל רי"ש. גימ"ל זהו גן עדן שנטע הקדוש ברוך הוא בעדן לשום בתוכו י"ב חופות של אבנים טובות ומרגליות בשביל אדם; והפחות שבכולם זהב הוא. רי"ש שהוא נכנס ראש לגן עדן, קודם לכל הצדיקים.

‏דל"ת קו"ף. דל"ת זהו דלתי גן עדן שפתחו לפניו מלאכי השרת ששיגרן הקדוש ברוך הוא אצל אדם לשרתו. קו"ף מלמד שקראו לפניו קדושי עליונים וגיבורי ערבות ואמרו לו: "בוא בשלום."

ה"א צדי"ק. ה"א שהפיל עליו הקדוש ברוך הוא תרדמה; צדי"ק זו צלע אחת שלקח הימנו מצלעותיו ובנאה לאשה והרחיצה וסכה ופירכסה וקלע לה שער וזיווגה לאדם.

‏וי"ו פ"ה. וי"ו שהביאה [שנאמר: 'ויביאה אל האדם' (בראשית ב, כב)] ברבבות אלפין של מלאכי השרת אל אדם הראשון בקול רינה ושירה, ומהו פ"ה, מלמד שכל פמליא של מעלה ירדו עמהן לגן עדן; מקצתן היו אוחזין בידם נבלים ומצלתיים וכינורות ומשחקין לפניו כבתולות, וחמה ולבנה וכוכבים ומזלות היו מרקדים לפניהם כנערות.

‏זי"ן עי"ן. זי"ן מלמד שזימן הקדוש ברוך הוא שניהם לסעודה על מעדני גן-עדן; עי"ן שערך הקדוש ברוך הוא לפניהם שולחנות של מרגליות, וכל מרגליות ומרגליות היו מאה אמה אורכה וששים אמה רוחבה. וכל מיני מעדנים מונחים לפניהם.

‏חי"ת סמ"ך. חי"ת שחשו מלאכי השרת וצלו לו בשר וציננו לו את היין, – ובא הנחש וראה את כבודן והציץ בהן ונתקנא בהן. סמ"ך שסח לו הקדוש ברוך הוא לאדם ואמר לו: "מפרי עץ הגן תאכל ומפרי עץ הדעת טוב ורע לא תאכל ממנו."

‏טי"ת נו"ן. טי"ת שטעתה חוה בדבריו של נחש ואכלה מן העץ ונתנה הימנו לאדם ואכל. נו"ן שנפתחו עיניהם והבינו שהם ערומים ונתעטפו בעלין של תאנה.

‏יו"ד מ"ם. יו"ד שכבר גלוי וידוע לפניו מעשיהן שעשו, וירד הקדוש ברוך הוא משמי מרום ועמד על פתחי גן עדן וקרא לו לאדם. מ"ם, שאמר הקדוש ברוך הוא לאדם: "מי הגיד לך כי עירום אתה?"

‏כ"ף למ"ד. כ"ף שכולם זימנם הקדוש ברוך הוא לדין. [למ"ד] מלמד שחטאו שלושה ולקו ארבעה;  נחש וחוה ואדם חטאו ולקו ונטרדו מגן עדן; ורביעית ארץ לקתה בעבורם.

 

מספר סידורי: 5

עמוד: ה-ו

מקור: א: פרקי דרבי אליעזר, פרק יג-יד. ב. אלפא-ביתא דר' עקיבא (בית המדרש ג, 61-59). אגדות היהודים א, 100-92. צפונות, כא-כג (חטא האדם, א-ג).

מלות מפתח: חטא קדמון, אדם הראשון, מלאכי השרת, סמאל, נחש, גמל, עץ הדעת, חווה, עור של ציפורן, גן עדן, פנינה, עלי תאנה

 

 

 

לדף המבוא

לאתר מס"ע

 

מסד הנתונים

 

מקור ישראל – האתר הישן

כניסה למסד הנתונים

 

תוכן העניינים

מקורות הסיפורים

חיפוש בבסיס הנתונים

 

חיפוש לפי מלות מפתח

חיפוש לפי שם הסיפור