מס"ע

 

מרכז סיפורי עם ופולקלור

 

C. F. F

Center of Folktales and Folklore

 

חזרה לדף הראשי

חזרה לדף יצירות ספרותיות

יצירות ספרותיות

מפרי גנו של סעדי

     סעדי הוא משורר וסופר פרסי יליד שיראז (נפטר בשנת 1292). יצירותיו הידועות הן בּוּסְתָּאן (גן עצי פרי) וגוּלֶסְתָּאן (גן ורדים). היצירה הראשונה כתובה כולה בשירה והשנייה בפרוזה מעוטרת בשירים רבים. בוסתאן מכיל סיפורים קצרים, פתגמים, דברי מוסר וזיכרונות ממסעיו והוא טבוע כולו בחותם הערכים הצופיים. להלן שנים מסיפוריו שתרגמתי מתוך ספרו של מסעוד פרזן:

Massud Farzan, The Tale of the Reed Pipe (Teachings of the Sufis), E.P. Dutton & Co. New York, 1974

                                                                                                          

השועל והנמר

     אדם אחד ראה ביער שועל שאיבד את רגליו. "איך הוא מצליח להתקיים?" החל האיש לתהות. באותו רגע הגיע נמר לבמת החיזיון ובמלתעותיו בשר צייד. הנמר אכל די שובעו והותיר את שארית הטרף לשועל. למחרת היום שוב שלח הבורא לשועל את ארוחתו באמצעות אותו נמר. עיניו של האיש נפתחו אל התעלומה. הוא חשב לעצמו: "כל מה שעלי לעשות הוא לשבת בפינה ואללה כבר ידאג לשלוח לי את מזוני."

     אך הימים חלפו ודבר לא ארע. האיש המסכן הפך כולו עור ועצמות. הוא היה כמעט מחוסר הכרה וחסר כוח כאשר שמע בת קול אומרת: "הו אתה אשר הלכת בדרך התעייה, התבונן נא אל האמת! מוטב שתלך בעקבות הדוגמא שנתן לך הנמר מאשר תחקה את השועל הנכה."

 

פנינים

     שמעתי פעם אחת סוחר ערבי מספר את הסיפור בעת שהיה בחברתם של סוחרים באבנים יקרות מבצרה: פעם אחת אבדה לי דרכי במדבר. לא נותר לי דבר להחיות בו את נפשי ועד מהרה נכנעתי לגורלי וכבר חשבתי שאבדה תקוותי. ואז, לפתע, מצאתי שק מלא. לעולם לא אשכח את השמחה שחשתי אז, כיוון שחשבתי שהשק מכיל חיטה קלויה או אורז, ולעולם לא אשכח את תחושת המרירות והאכזבה כאשר גיליתי כי כל מה שהשק הכיל היה פנינים.