ממקור ישראל

חזרה לדף הראשי של מס"ע

סיפור מספר 405

שם הסיפור

סַלְסְלֶהָ ותרוממך

טקסט

מעשה ברש"י, שהלך לעיר אחת בבגדים מטולאים, ולא הכירוהו, כי עדיין לא יצא טבעו בעולם. והיה שם משתה גדול לברית מילה, והזמינוהו שם. והושיבוהו בסוף השולחן, ושם היו משימים המאכלים הפחוחים ביותר כנהוג, ‏לפי שבסוף השולחן יושבים האנשים השפלים ביותר.

ואירע שהביאו לפניו תרנגול אחד. ורש"י התחיל לזמר בקול רם פסוק: 'שבשפלנו זכר לנו, כי לעולם חסדו.' [תהלים קלו, כג] והיו מסובין שם חכמי ישראל וגדוליהם, ושאלוהו, למה היה מזמר פסוק זה, ובדקו במקומו ומצאו תרנגול לפניו. ומתוך כך הבינו העניין, שרצה לומר: אף כי שמוהו בשפלות השולחן עם תרנגול זכר לפניו שהוא עוף גרוע, עם כל זה לא היה איכפת לו זה, כי היה משים בטחונו בחסד האל ולא בהבלי העולם הזה ותענוגיו.

ועל ידי כך הכירו חכמת אלהים אשר בקרבו, וישימוהו בראש השולחן. ושם הכריחוהו ודרש להם דברים יקרים ונחמדים כנתינתן מסיני. ומאז הותחל להתפרסם רוב חכמתו ותבונתו בכל העולם, עד כי גדל מאד.

ועליו נאמר: 'סַלְסְלֶהָ וּתְרוֹמְמֶךָּ' [משלי ד, ח] ובין נגידים תושיבך. [ראה בראשית רבנ צא, ג]

הערות: הביטוי סַלְסְלֶהָ וּתְרוֹמְמֶךָּ מופיע במשלי בהקשר של תכונות החכמה. משמעותה של המלה סַלְסְלֶהָ לא ברורה. יש המפרשים אותה מלשון סוללה – תקיף אותה בסוללה (וכך משתקף הביטוי בתרגום השבעים) ויש המפרשים מלשון ס.ל.ל. – להרים, והשווה לעניין זה את הפסוקים בישעיה: "סֹלּוּ סֹלּוּ הַמְסִלָּה סַקְּלוּ מֵאֶבֶן הָרִימוּ נֵס עַל הָעַמִּים" [ישעיהו סב, י]; "וְאָמַר סֹלּוּ סֹלּוּ פַּנּוּ דָרֶךְ הָרִימוּ מִכְשׁוֹל מִדֶּרֶךְ עַמִּי" [ישעיהו נז, יד] שבשניהם יש גם לשון הרמה.

משלי פרק ד, פסוקים ה-ט

קְנֵה חָכְמָה קְנֵה בִינָה אַל תִּשְׁכַּח וְאַל תֵּט מֵאִמְרֵי פִי: אַל תַּעַזְבֶהָ וְתִשְׁמְרֶךָּ אֱהָבֶהָ וְתִצְּרֶךָּ: רֵאשִׁית חָכְמָה קְנֵה חָכְמָה וּבְכָל קִנְיָנְךָ קְנֵה בִינָה: סַלְסְלֶהָ וּתְרוֹמְמֶךָּ תְּכַבֵּדְךָ כִּי תְחַבְּקֶנָּה: תִּתֵּן לְרֹאשְׁךָ לִוְיַת חֵן עֲטֶרֶת תִּפְאֶרֶת תְּמַגְּנֶךָּ:

מקורות

(ד, יט). הגדות קטועות, סי' י, הגורן, ט, 55.