ממקור ישראל

חזרה לדף הראשי של מס"ע

סיפור מספר 211

שם הסיפור

המלך והחייט

טקסט

שני מלכים נלחמו זה עם זה עבור חלק מדינה וניצחו זה את זה וגרמו זה לזה לאיבוד אלפים ורבבות אנשים ולהיזקות הרבה; ויסכימו ביניהם לחפש בספרי היחוס, ושכל מי שמיוחס ביותר, יקח אותו חלק המדינה. ונמצא שאחד מהם הוא מבני בניו של המן האגגי צורר היהודים; ויגזור גם הוא גזירה על היהודים יושבי ארצו, שיתנו לו עשרת אלפים כיכר כסף ושימסרו לו איש מהם, ששמו מרדכי, ואותו יתלה על העץ. ויגבל זמן מועט למילוי הגזירה. והתחילו היהודים להתענות, וישלחו שני שליחים לבקר גדולי דורם, שיתפללו עבורם ויבואו השליחים למקום, אשר כיהן בו גדול אחד בישראל. ויאמר להם הגדול: סעו לעיר פלונית, ושם מחוץ לעיר יושב איש חייט אחד מתקן בגדים ישנים, ותאמרו לו בשמי, שהוא יעזור לכם.

ויעשו האנשים כן ויקימו ויסעו לעיר מושב אותו החייט, ויספרו לו מאורע ארצם. אמר האיש: "מי אנוכי, שאעזור לכם, ואני הנני איש פשוט."

השיבו לו: "פלוני הרב שלחנו אליך."

השיב ואמר: "שובו לביתכם ואל תיראו!"

[נחזור למלך]. דרכו היה לקום משנתו בבוקר בשעה הששית, ועד השעה השביעית אסור היה לאדם להיכנס אצלו. פעם הקיץ בבוקר, והנה איש עני אחד מבני היהודים עומד בחדרו, ומלבושי העני טלאים על גבי טלאים. ויימלא המלך חימה, ויקח קנה רובה שלו ויחפוץ לירות באלה העומדים על המשמר, על אשר הניחו איש יהודי להיכנס אצלו [בשעה זו]. [ופתאום] ויחטפו אותו, את המלך, באוויר ונשאו אותו כמאה פרסאות מארמונו ויטילו אותו לבית קברות אחד; וכתלי גדרו גבוהים עד לשמים. ויזעק כל היום, אך מי ישמע לקול זעקתו? ויהי לעת ערב שמע פעמי איש אחד הולך מעבר השני של הגדר, ויחל לקרוא לו ולבקש מאתו שירחם עליו. וייכנס עני אחד גבה הקומה מאד, והוא נושא שני שקים על כתפו. ויטול העני לחם מהם ויתנו להמלך. ביום השני בא עני אחר ויתן מלחמו להמלך וכן בכל יום עני אחר עד שבעה ימים.

ויהי ביום השמיני ביקש מהעני שהאכילו, שיוביל אותו למושב בני אדם, ושיבחר לעשות עבודה מלשבת בין מצבות מתים. ויובל העני את המלך ליער אחד, ושם עשה רעפים לגגות. אחר שנה החליף את מלאכתו בשירות יותר נכבד. ויעבוד במקום אחר שלוש שנים רצופות. כן עלה משירות לשירות ויעברו עליו ימים רבים. והנה בא אותו העני ויאמר לו: "למה תשב בכאן? קום ולך לעיר פלונית, שבה מת המלך, ואתה הלא תאמר תמיד שגם אתה היית מלך, ובודאי תדע תכסיסי המלכות. שם תשא את המלכה ותיעשה למלך. אמנם דבר אחד אני מבקש מאתך: שתתן לי כתב, שכל גזירה, אשר תגזור על היהודים תהיה מבוטלת מאליה."

ויעש המלך כן ויתן כתב כזה להעני וחתם שמו עליו.

ויהי להמלך כן. הוא בא לאותה מדינה, נשא את המלכה ושוב עברו עליו מאורעות בבית ועל שדה המלחמה. פעם בא לפני עיר אחת, והיתה העיר הזאת דומה לאותה העיר שבה מלך. נכנס בה והכיר מרחוק את הפלטין שלו. נדחק ונכנס לחדרו וימצא אותו העני, שראהו עומד נגדו בבוקר ובידו הכתב בחתימתו מביטול הגזירה.

כל הדברים האלה עברו עליו בחמישה עשר רגעים, כי האיש הפלאי הגביה אותו למעלה מהזמן.

מקורות